Hirsiveistämö Karapuu Oy

Vårt företag befinner sig i Villmanstrand (Lappeenranta), Finland, och specialiserar sig på tillverkning av bastur, hus, utemöbler (bord, bänkar), trägungor och sängar av furu, tall, KELO-trä (naturtorkat trä) samt hyvlad stock.

Olika typer av timring: norsk timring, kanadensisk rundtimring osv.

Vänligen se våra träverk på hemsidan.

Du kan skicka oss bilder på hus eller produkter som önskas att beställa samt mått och vi ska räkna ut priset. Vi har de bästa priserna på timmerhus i Europa.

Efter kundens önskemål kan montering och hemleverans beställas.

Vi tillverkar möbler av på konstgjord väg åldrat trä.

Vi talar engelska.

Telefon, adress, e-post, naturtorkat trä, hyvlad stock, norsk timring, kanadensisk timring, kontakter, om företaget, produkter, husbyggande, bastubyggande, Finland, timmerbastu, timmerhus, hus av hyvlad stock, bastu av hyvlad stock, bygga hus av hyvlad stock, bygga bastu av hyvlad stock

Naturtorkat trä (KELO-trä) fås av ett träd som har förlorat sin bark och rottorkat i naturmiljön. Beroende på diametern bestäms trädets ålder 300-500 år med hjälp av årsringarna. Det själva rottorkade trädet kan stå ännu fler årtal till. Detta är ett exklusivt material och själva naturen har skapat en nyckel till dess långa liv och ovanliga egenskaper. Livslängd för hus av naturtorkat trä är oberäknat lång. Enligt japanska forskare beräknas beständighet i markkontakt för KELO-trä 300 år.

Varför tycks naturtorkat trä vara så värdefullt? Trädet har somnat, men det blir påverkat av solstrålning, höstregn, vinterkyla och våröversvämningar och som resultat får det fantastiska egenskaper – träet blir hårt som en sten och motståndskraftigt. Det hårda arktiska klimatet gör Karelens timmer grovt och slitstarkt. Det är ett känt faktum att vid låga temperaturer (vintertid i dessa breddgrader varar minst ett halvt år) växer träd mycket långsamt. Detta leder till att virkes täthet ökar och det blir extra motståndskraftigt och hållbart.

Norsk timring. Byggt enligt en gammal norsk träbyggnadsteknik är timmerhus vackert, tryggt och enastående.

Trygghet. Det uppstår betydligt färre problem med krympning av timmerhus tack vare att stockarna skärs samman mycket tätt. Det unika med den norska knuten är att vid stockvarvens krympning, som tänks vara oundviklig till och med vid användning av vältorkat virke, hörnelementerna fästas ihop och blir ’låsta’ under sin egna tyngd. Detta förhindrar deformation och ändringar i väggkonstruktionen på grund av betydliga innespänningar som kan uppstå.

Det specifika med kanadensisk timmerteknik är trapetsformade knuthals och dess tvärsnitt. Tack vare knutens form medför inte träets krympning springor i väggkonstruktionen. Medan överstocken krymper och sätter sig i nedstocken sker sättningen jämnt i den trapetsformade knuthalsen och stockarna låser sig vad som bidrar till att bevara konstruktionens geometri och undvika stockarnas vridningar och sprickor i dem.

Detta gör möjligt att träets ytterlager blir tätt och samtidigt förlänger detta husets livstid. Dessutom behåller timmerstockarna sin naturliga form och varje hus ser unikt och vackert ut. Vid kanadensisk timring påverkas väggarna inte av låga temperatuterer genom att skapa en tätt och massiv konstruktion. Isoleringsmaterial döljs i isoleringskanalen och blir helt osynligt. Denna byggteknik är bra på att bevara träets naturliga skyddande egenskaper samtidigt är den oskadlig för naturliga luftcirkulation.